• Welcome Visitor! Please take a few seconds and Register for our forum. Even if you don't want to post, you can still 'Like' and react to posts.

Please help diagnose 03 Ranger 2.3L knock with video

Rangstang

Member
Joined
May 5, 2010
Messages
194
Reaction score
0
Points
16
Location
Mesa, AZ
Vehicle Year
2003
Make / Model
Ford
Engine Size
3.0
Transmission
Manual
My credo
If it ain't broke, I can't fix it.
Hi guys,

I purchased the truck with this issue, so only thing I've got is what the previous owner told me. He said that it just "happened" on the way to work and he had it towed to his friend's shop who suspected a bad oil pump. I've checked oil level and verified no continuity at the oil switch with engine off and continuity with it on so I know I'm getting at least 5PSI per what I've read online. I also verified the oil level dropped around 3/4" between OFF and running and replaced the filter in case the filter's internal valve had failed. I know nothing about these Mazda engines as I'm really a 5.0L V8 guy. Please give me any suggestions or tips you have. Thanks!

Here's a youtube video link:

http://www.youtube.com/watch?v=vWBb3hUd734
 
Last edited:


Rangstang

Member
Joined
May 5, 2010
Messages
194
Reaction score
0
Points
16
Location
Mesa, AZ
Vehicle Year
2003
Make / Model
Ford
Engine Size
3.0
Transmission
Manual
My credo
If it ain't broke, I can't fix it.
Could this be a cracked or damaged cam follower (bucket)? Or is it more likely to be an oiling issue in the top end? According the the previous owner, it occurred suddenly which makes me lean toward something breaking or cracking...
 

WarHawk-AVG

Member
U.S. Military - Veteran
Joined
Dec 19, 2014
Messages
99
Reaction score
2
Points
8
Location
H-Town
Vehicle Year
1997/2000
Make / Model
Ford
Engine Size
2.3L/3.0L
Transmission
Automatic
2WD / 4WD
2WD
My credo
Semper Fi
You don't have a oil pressure gauge on the dash? Might want to go with an after market one just to make sure you have oil pressure.

I had to install an after market temp gauge because the one on my dash doesn't move at all...
 

Sponsored Ad


Sponsored Ad

Top