• Welcome Visitor! Please take a few seconds and Register for our forum. Even if you don't want to post, you can still 'Like' and react to posts.

Dash Lights Partially Not Working

Cozmokittylord

New Member
Joined
May 26, 2022
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Location
West Olive, Michigan
Vehicle Year
2003
Make / Model
Ford Ranger XLT
Engine Type
4.0 V6
Engine Size
4.0L
Transmission
Automatic
2WD / 4WD
4WD
Total Lift
FX4 Suspension
Its pretty self explanitory, i noticed when i bought the thing that the dash cluster lights were pretty dim and just off in some spots so i put brand new lights in the dash

it is super bright now but the areas that were off before are still off and it does not make sense to me. The areas that wont light up include the entire area right of the 55 spot on the spedometer and the area on the far left by the gas guage

in the photo the green areas are the lit up portion
I have also verified that the new dash lights work fine

any help is appreaciated
 

Attachments



mikkelstuff

Active Member
Joined
Mar 26, 2018
Messages
362
Reaction score
124
Points
43
Location
Brighton, CO
Vehicle Year
2002
Make / Model
Ford
Engine Size
3.0L
Transmission
Automatic
You did use standard incandescent 194 bulbs I assume? I ask because LED replacements have a polarity issue.
 

Cozmokittylord

New Member
Joined
May 26, 2022
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Location
West Olive, Michigan
Vehicle Year
2003
Make / Model
Ford Ranger XLT
Engine Type
4.0 V6
Engine Size
4.0L
Transmission
Automatic
2WD / 4WD
4WD
Total Lift
FX4 Suspension
No, i used LED lights but i tried flipping all of them around and there is no change, the spots that are out now are the exact same as before i changed the bulbs out
 

DILLARD000

Well-Known Member
Joined
Sep 25, 2020
Messages
611
Reaction score
359
Points
63
Location
Earth
Vehicle Year
2001 Ford
Make / Model
SportTracJob2
Engine Size
V6~4.0L~SOHC
Transmission
Automatic
2WD / 4WD
4WD

Ain't new technology great? NOT in this case.
Replacing the original\traditional\simple IncanBulbs with more complex LEDs in the InstrumentCluster+DashCenterPanel
is just asking for trouble; several of the circuits are LED INCOMPATIBLE (GLOW when they should be OFF),
the LEDs flicker when dimmed, tend to prematurely die, simply do NOT last as long as Bulbs, & cost too much.
Likely need to do a detailed\careful cleaning of the FlexCircuitBoard & tighten+clean each of the BulbSocket prongs.
Then use only IncanBulbs that have been tested with an OhmMeter before install.
Use 161\194s for BackLamps, 906\912s for DutyLamps; do NOT use higher wattage Bulbs, they'll melt the surrounding plastic.
It's a fairly simple, but tedious job; good for a slow quiet Saturday\Sunday afternoon with a couple of cold beers.
Click here for more info on this repair.
 
Last edited:

SenorNoob

Well-Known Member
TRS Event Participant
Joined
Oct 24, 2012
Messages
1,967
Reaction score
159
Points
63
Location
Middle Tennessee
Vehicle Year
1988
Make / Model
Ford
Engine Type
4.0 V6
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
2WD / 4WD
4WD
Total Lift
1.5" Front + 4" Rear
Tire Size
245-70-R16
You can see the traces on that circuit. Follow them around with multimeter till you find the bad spot. They probably all run from 2 pins at the connector.
 

Sponsored Ad


Sponsored Ad

Top