• Welcome Visitor! Please take a few seconds and Register for our forum. Even if you don't want to post, you can still 'Like' and react to posts.

Truck running rough and exhaust note changed, where to look?

Sworn

New Member
Joined
Dec 10, 2007
Messages
215
Reaction score
0
Points
0
Vehicle Year
2008 FX4 Ranger
Make / Model
Ford
Engine Size
4.0
Transmission
Automatic
I could really use some help as my truck has started to run rough. I recently had the exhaust system replaced as most of it was rusted out. (The truck is twenty years old and from the Midwest rust belt.) I put on a new cat converter with a Flowmaster muffler. The truck ran and sounded great. I was so pleased with how it was running I took it to a trans shop to finally have the trans pan gasket replaced. The trans pan had been leaking for a while and I finally wanted to get it fixed.

Now here's where the problem starts....The minute I started it up and pulled it out of the trans shop I noticed it was running rough. The engine had a slight shake to it and the exhaust note completely changed. it also has a notable loss of power.....

My only conclusion was that something became jarred when they were working on it. I took it to my muffler shop to check for exhaust leaks but was met with negative results.....I also checked for vacuum leaks, once again, nothing. I went out and bought an OBD1 scanner and found no codes.

I am completely stumped and could use some advice! Thanks in advance!

BTW I tried the "slightly block the tailpipe test" and noticed no exhaust leak....
 


Hahnsb2

New Member
TRS Banner 2010-2011
Joined
Aug 8, 2007
Messages
4,416
Reaction score
36
Points
0
Age
34
Location
Battle Ground WA
Vehicle Year
88-95
Make / Model
Ford-Dodge
Engine Size
4.0-5.2 Turbo
Transmission
Manual
For whats it's worth I've noticed my exhaust note changes with different ignition timing, maybe check that?
 

CraigK

New Member
Joined
Nov 17, 2007
Messages
293
Reaction score
1
Points
0
Vehicle Year
1987
Make / Model
Ford
Transmission
Automatic
Just a suggestion, check the vacuum hose that goes back and down to the Auto Trans modulator valve (if you have one). It T's off at the back of the engine. Vacuum hose could have come off at the transmission end during transmission servicing.

CraigK
 

Sworn

New Member
Joined
Dec 10, 2007
Messages
215
Reaction score
0
Points
0
Vehicle Year
2008 FX4 Ranger
Make / Model
Ford
Engine Size
4.0
Transmission
Automatic
Just a suggestion, check the vacuum hose that goes back and down to the Auto Trans modulator valve (if you have one). It T's off at the back of the engine. Vacuum hose could have come off at the transmission end during transmission servicing.
Didn't check that one. Thanks.
 

Sworn

New Member
Joined
Dec 10, 2007
Messages
215
Reaction score
0
Points
0
Vehicle Year
2008 FX4 Ranger
Make / Model
Ford
Engine Size
4.0
Transmission
Automatic
Just checked the vacuum hose to the trans....it was connected and seems to be in proper order.
 

Sponsored Ad


Sponsored Ad

Top