• Welcome Visitor! Please take a few seconds and Register for our forum. Even if you don't want to post, you can still 'Like' and react to posts.

Revs high between gears. (3500-4000rpm)

86 slo-vo

02/2011 OTOTM Winner
OTOTM Winner
TRS Banner 2010-2011
Joined
Jan 5, 2009
Messages
4,510
Reaction score
36
Points
0
Location
owensboro, KY
Vehicle Year
1994
Make / Model
ford
Engine Size
4.0
Transmission
Manual


locovaca

Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
707
Reaction score
4
Points
18
Location
DeWitt, IA
Vehicle Year
1993
Make / Model
Ford
Engine Size
3.0
Transmission
Manual
First step is to pull the codes, looks like your CEL is on in that video
 

86 slo-vo

02/2011 OTOTM Winner
OTOTM Winner
TRS Banner 2010-2011
Joined
Jan 5, 2009
Messages
4,510
Reaction score
36
Points
0
Location
owensboro, KY
Vehicle Year
1994
Make / Model
ford
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
Yea it's been popping on and off.
 

86 slo-vo

02/2011 OTOTM Winner
OTOTM Winner
TRS Banner 2010-2011
Joined
Jan 5, 2009
Messages
4,510
Reaction score
36
Points
0
Location
owensboro, KY
Vehicle Year
1994
Make / Model
ford
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
Any idea's?
 

06RangerXLT

New Member
Joined
Jul 24, 2010
Messages
2,876
Reaction score
54
Points
0
Location
Georgetown Ontario
Vehicle Year
2006
Make / Model
Ford
Engine Size
4.0L
Transmission
Automatic
not without that code. i'd put money on that being your answer right there.
 

86 slo-vo

02/2011 OTOTM Winner
OTOTM Winner
TRS Banner 2010-2011
Joined
Jan 5, 2009
Messages
4,510
Reaction score
36
Points
0
Location
owensboro, KY
Vehicle Year
1994
Make / Model
ford
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
Codes are 118,121.

Tps was reading 3.42 volts and the ect was reading the water temp as -40.

I guess I'll swap them out and see what happens.
 

86 slo-vo

02/2011 OTOTM Winner
OTOTM Winner
TRS Banner 2010-2011
Joined
Jan 5, 2009
Messages
4,510
Reaction score
36
Points
0
Location
owensboro, KY
Vehicle Year
1994
Make / Model
ford
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
Swapped in the ect from my 4.0 motor and unhooked the tps for now. Runs alot better but still wants to rev between gears. I'll have to see if I can find another tps. The one off my 4.0 didn't work.
 

pcollins

New Member
Joined
Mar 19, 2010
Messages
957
Reaction score
7
Points
0
Location
Middle of Nowhere, NY
Vehicle Year
2012
Make / Model
GMC
Engine Size
4.8L
Transmission
Automatic
The ect isn't reading -40, there's a sensor that's telling it that. Find your coolant temp sensor and give that a test or replace it.
 

86 slo-vo

02/2011 OTOTM Winner
OTOTM Winner
TRS Banner 2010-2011
Joined
Jan 5, 2009
Messages
4,510
Reaction score
36
Points
0
Location
owensboro, KY
Vehicle Year
1994
Make / Model
ford
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
Ect was short for engine coolant temp sensor. I changed it with a known good one from my 4.0 motor.

I swapped in another tps today, it's deffinantly running better but still a little rough. I'll try the usual tune up stuff.
 

Sponsored Ad


Sponsored Ad

Top