• Welcome Visitor! Please take a few seconds and Register for our forum. Even if you don't want to post, you can still 'Like' and react to posts.

Possible cause of wrong fuel level but good sender and gauge.

Lil-Pony

Active Member
TRS Banner 2012-2015
Joined
Nov 6, 2012
Messages
1,085
Reaction score
5
Points
38
Age
28
Location
San Antonio, TX
Vehicle Year
1984
Make / Model
Take a Guess
Engine Size
2.8 soon to be 4bt
Transmission
Automatic
Yesterday i was pulling apart my 84 broncos interior and i found a little box in the center console labeled low fuel level something or other, i have the information center in my middle console as well, i got me thinking doe this just sample the fuel level wire or does it modify the resistance in the wire... Even if it samples it could be causing a short from the wire to ground or positive voltage... Any one know about this
 


Rock Auto 5% Discount Code: BD8D9A3814E19D Expires July 5th, 2022

RonD

Well-Known Member
Joined
Jun 2, 2012
Messages
21,479
Reaction score
4,950
Points
113
Location
canada
Vehicle Year
1994
Make / Model
Ford
Transmission
Manual
On the '84 you would have the 73(Empty)-10(Full) Ohms sender and gauge, '89 and up use reverse of that(16-158 Ohms), just FYI.

I would think that "box" would be for a low fuel level light, it should not change anything but would be connected to sending unit/gauge wire, so could if it was broken.
As the ohms increased, getting closer to 73ohms, the low level light would start to flicker, or if it is connected to the dash(which is likely, because it was an option), then it would come on steadily when ohms reached the trigger point(65ohms, maybe).
 

Lil-Pony

Active Member
TRS Banner 2012-2015
Joined
Nov 6, 2012
Messages
1,085
Reaction score
5
Points
38
Age
28
Location
San Antonio, TX
Vehicle Year
1984
Make / Model
Take a Guess
Engine Size
2.8 soon to be 4bt
Transmission
Automatic
I under stand all that what im saying is that this sensor could it be acting like a partial second ground bring the final restance closer to 10 ohms which is what mine is doing, barely moves off of full... Sender is new tried a second gauge same results
 

Sponsored Ad


Sponsored Ad

Top