• Welcome Visitor! Please take a few seconds and Register for our forum. Even if you don't want to post, you can still 'Like' and react to posts.

2.3L ('83-'97) High idle issue


750beater

New Member
Joined
Apr 15, 2018
Messages
12
Reaction score
0
Points
1
Vehicle Year
1996
Make / Model
Ford
Transmission
Manual
Alrighty guys. So I got the 2.3 Lima. Manual Transmission Truck runs awesome! BUT a year or so ago I kept having idle issues where it would rev to like 2,500-2,800 rpm's. But then it would drop less then idle. I had scanned it and of course no codes despite it running like that for a while. So I just bought and IAC valve. It immediately made it idle normal. And for the most part it was. The low idle has never can back. Well the high idle has slowly came back. It is more common when it is warm or hot outside. When I go into neutral it revs up and won't stop until I basically come to a complete stop. One interesting thing is when it is reving, if I shut the truck off for like 10-15 seconds, it will idle totally normal after turning it back on. So tonight I plugged my scanner in, (my CEL bulb has never worked) to see if there are more codes. Well I have 4. But IMO, correct me if I'm wrong but none of these would directly cause high idle. I plan on cleaning my throttle, egr tube, and check all my vacuum lines this weekend. But I'm sure someone has had a similar issue. I'm going to reset the codes with the scanner and see who comes back first.

Codes
P0401 EGR bad flow (Edit I changed the EVR sensor a year ago and that code went away but I do not know what code it had said.)
P0802 lean/rich code? Maybe idle issue?
P1086 O2 sensor fault?
P1443 Purge valve code
 
Last edited:


Rock Auto 5% Discount Code: 7FA902352B4C01: April 5th, 2021

franklin2

Well-Known Member
Joined
Dec 24, 2019
Messages
1,176
Reaction score
406
Points
83
Location
Virginia
Vehicle Year
1984
Make / Model
Bronco II
Transmission
Manual
If you get a lean code it could be from a vacuum leak. The purge valve could be the source of the vacuum leak. I think I would plug that valve off temporarily and see if the random high idle went away. If it did, I think I would replace that valve or look into the evap system and why it's giving you the valve code.
 

tomw

Well-Known Member
U.S. Military - Veteran
Joined
Aug 15, 2007
Messages
1,595
Reaction score
40
Points
48
Location
toenails of foothills NW of Atlanta
Vehicle Year
1985
Make / Model
ford
Engine Type
2.3 (4 Cylinder)
Engine Size
lima bean
Transmission
Manual
2WD / 4WD
2WD
My credo
vertical and above ground
Dunno about the codes, but I would clean the IAC. And the throttle plate/body. They can get gummy and not work too well.
tom
 


Top