• Welcome Visitor! Please take a few seconds and Register for our forum. Even if you don't want to post, you can still 'Like' and react to posts.

Automatic transmission won't shift properly at 55MPH. Works fine at 54 MPH. Transmission experts are stumped.


haloram

New Member
Joined
Oct 16, 2023
Messages
2
Reaction score
1
Points
1
Location
Amery WI
Vehicle Year
2002
Make / Model
Ford Ranger
Transmission
Automatic
I had the automatic transmission totally rebuilt in my 2002 Ranger 4x4. I went to make a pass and kicked it down and the tachometer shot into the red and at the same time, the tranny wouldn't engage, like it went dead. A second or two went by and it finally engaged. I took it back to the tranny shop and they don't know what's causing the problem. What's really weird is, they figured out it shifts fine at 54 mph, but at 55 mph it goes dead or slips for a second or two. They've been in business for over 40 years and have never run into this problem. Nothing comes up on the codes either. Any help would be greatly appreciated.
 


R A N G E R

New Member
V8 Engine Swap
Joined
Jun 20, 2021
Messages
6
Reaction score
2
Points
1
Location
Florida
Vehicle Year
1985
Make / Model
Ford Ranger 4X2
Engine Type
V8
Engine Size
1974 Truck 302 4V C6
Transmission
Automatic
2WD / 4WD
2WD
Total Lift
3"
Tire Size
205/70/14
My credo
Nothing is impossible!
Transmission shift modulator valve? If its old school, see if it's adjustable inside where the vacuum port is on the trans then make sure the metal round rod inside the end of the unit, behind that screw is the right length for your application. screwing it or a longer rod is longer drawn out shifts and screwed out is faster shifts at lower speeds. look up how many turns it should approx. be screwed out as well.
 

rusty ol ranger

Im a Jeep guy now.
Supporting Member
Joined
Sep 22, 2007
Messages
12,092
Reaction score
7,068
Points
113
Location
Michigan
Vehicle Year
1987
Make / Model
Ford
Engine Type
2.9 V6
Engine Size
177 CID
Transmission
Manual
2WD / 4WD
2WD
My credo
A legend to the old man, a hero to the child...
An 02 is totally electronic shifted.

Your speedo working fine?

What were the symptoms before the rebuild?
 

SenorNoob

Well-Known Member
TRS Event Participant
Joined
Oct 24, 2012
Messages
2,251
Reaction score
415
Points
83
Location
Middle Tennessee
Vehicle Year
1988
Make / Model
Ford
Engine Type
4.0 V6
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
2WD / 4WD
4WD
Total Lift
1.5" Front + 4" Rear
Tire Size
245-70-R16
Good call on the speedometer. Sounds like the signal is getting screwed up some how. Or a glitch in the ECU? Bad capacitor?
 

haloram

New Member
Joined
Oct 16, 2023
Messages
2
Reaction score
1
Points
1
Location
Amery WI
Vehicle Year
2002
Make / Model
Ford Ranger
Transmission
Automatic
It turned out to be the transmission valve body. He put in a used one from another truck that he has on the lot. It's a lot better now. If I floor it 3/4 it works perfect, but if I put the pedal to the floorboard, the engine still races a bit before it grabs. A new valve body is over 400.00. I'll have to call the guy and tell him it ain't working as well as it should be. Seeing I got my truck back, my guess is he's expecting me to just live with it. Thanks for all the replies.
 

00t444e

Active Member
Joined
Jul 18, 2018
Messages
302
Reaction score
210
Points
43
Location
Southern OH
Vehicle Year
2003
Make / Model
Ranger ext cab
Engine Type
4.0 V6
Transmission
Manual
2WD / 4WD
4WD
Swap a 5 speed into it.
 

Sponsored Ad


Sponsored Ad

Staff online

Member & Vendor Upgrades

For a small yearly donation, you can support this forum and receive a 'Supporting Member' banner, or become a 'Supporting Vendor' and promote your products here. Click the banner to find out how.

Truck of The Month


Yotaismygame
February Truck of The Month

Recently Featured

Want to see your truck here? Share your photos and details in the forum.

Follow TRS On Instagram

TRS Events

Check Out The TRS Store


Sponsored Ad


Sponsored Ad

Sponsored Ad


Amazon Deals

Top