• Welcome Visitor! Please take a few seconds and Register for our forum. Even if you don't want to post, you can still 'Like' and react to posts.

And She is down again...


MikeyMike93

New Member
Joined
Feb 4, 2015
Messages
6
Reaction score
0
Points
0
Vehicle Year
1992
Make / Model
Ford
Transmission
Manual
My 1992 2.3 hasn't been short of problems, But now she doesn't even wanna start. When you turn the key to fire the engine its pulls power but then just clicks, no attempt to start. battery is good, all fuses are good. It can be push started. But once running its runs really poorly.

Idea? Starter? Starter solenoid?

:dunno:
 


Rock Auto 5% Discount Code: F9A1A579ACFAD1: October 1st, 2021

Big Jim M

New Member
Joined
Apr 18, 2008
Messages
2,728
Reaction score
28
Points
0
Age
84
Location
Austin
Vehicle Year
2002
Make / Model
Ford
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
hmmmm

My 1992 2.3 hasn't been short of problems, But now she doesn't even wanna start. When you turn the key to fire the engine its pulls power but then just clicks, no attempt to start. battery is good, all fuses are good. It can be push started. But once running its runs really poorly.

Idea? Starter? Starter solenoid?

:dunno:
Tells me the alternator is bad and the battery isn't up to charge enough to start or run the engine well. Put a charger on the battery and charge her up real good and try again. That should disprove my theory.
Big Jim
 

black_demon69

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
1,461
Reaction score
100
Points
63
Location
AZ
Vehicle Year
1994
Make / Model
Ford
Engine Type
4.0 V6
Engine Size
4.0l
Transmission
Manual
2WD / 4WD
4WD
check connections on battery,starter, and starter relay: make sure they are clean and tight.

then do above and have alternator checked
 
Last edited:

alwaysFlOoReD

Forum Staff Member
Forum Moderator
TRS Banner 2012-2015
TRS 20th Anniversary
Joined
Apr 13, 2009
Messages
11,150
Reaction score
1,892
Points
113
Location
Calgary, Canada
Vehicle Year
'91, '80, '06
Make / Model
Ford, GMC,Dodge
Engine Size
4.0,4.0,5.7
Transmission
Manual
2WD / 4WD
4WD
When you turn the key to fire the engine its pulls power but then just clicks
A sure sign of a bad connection or battery. If the battery shows a charge of 12.4-12.8 Volts, then it's a connection. Do as those above say.
 

Dprocks100

New Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
168
Reaction score
0
Points
0
Location
Salt Lake Utah
Vehicle Year
1991
Make / Model
Ford
Engine Size
2.3
Transmission
Manual
check connections on battery,starter, and starter relay: make sure they are clean and tight.
Do this. Had this problem when my starter went out. Had to go as far as replacing the main cables from the battery to the starter. Wires were corroded inside and not allowing full flow of power.
 

MikeyMike93

New Member
Joined
Feb 4, 2015
Messages
6
Reaction score
0
Points
0
Vehicle Year
1992
Make / Model
Ford
Transmission
Manual
All advice was appreciated, pulled my starter off and got it tested, turned out it was indeed bad. So a new one and now she cranks.

That aside. I have some sort of fuel delivery issue. That comes n goes.
I have a new fuel pump, no crud in the tank, new fuel filter, and I have good fuel pressure. Also a new MAF. I currently have 3 codes when the CEL comes on
172-
Oxygen sensor not switching – system is or was lean – Single, Right or Rear HO2S – Fuel control
327-
EGR feedback signal is/was low – EVR or PFE​
332
EGR did not open/respond during test or if memory code, did not open intermittantly – EVR or PFE​

She is sputtering and back-firing, and will not get up to speed.
Again, this problem comes n goes. :dunno:
 

black_demon69

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
1,461
Reaction score
100
Points
63
Location
AZ
Vehicle Year
1994
Make / Model
Ford
Engine Type
4.0 V6
Engine Size
4.0l
Transmission
Manual
2WD / 4WD
4WD
All advice was appreciated, pulled my starter off and got it tested, turned out it was indeed bad. So a new one and now she cranks.

That aside. I have some sort of fuel delivery issue. That comes n goes.
I have a new fuel pump, no crud in the tank, new fuel filter, and I have good fuel pressure. Also a new MAF. I currently have 3 codes when the CEL comes on
172-
Oxygen sensor not switching – system is or was lean – Single, Right or Rear HO2S – Fuel control
327-
EGR feedback signal is/was low – EVR or PFE​
332
EGR did not open/respond during test or if memory code, did not open intermittantly – EVR or PFE​
She is sputtering and back-firing, and will not get up to speed.
Again, this problem comes n goes. :dunno:
spitting and sputtering could be related to ign control module.. or bad connection somewhere in wiring for fuel pump.
 

MikeyMike93

New Member
Joined
Feb 4, 2015
Messages
6
Reaction score
0
Points
0
Vehicle Year
1992
Make / Model
Ford
Transmission
Manual
Alright, just got Ignition control module tested, and it is good.
I saw a Youtube video where a "Spout Connector" was bad. Anyone know anything about this?
 

Big Jim M

New Member
Joined
Apr 18, 2008
Messages
2,728
Reaction score
28
Points
0
Age
84
Location
Austin
Vehicle Year
2002
Make / Model
Ford
Engine Size
4.0
Transmission
Manual
The spout is the plug that is taken out to set the timing. Find it! Take it out and clean it up real good and replug it a few times. to make sure it is working. In a worse case cut the plug off and wire the two wires together. That should make the same connection as using the plug. Then when setting the timing simply separate the two wires.
Big Jim
 


Top